- Lorem ipsum
Jonas Dostert
ES LEBE DER WEINBERG!
#LeaveNoOneBehind
Jonas Dostert is een uitzonderlijke wijnmaker uit Nittel, een pittoresk dorpje aan de rivier de Moezel in Duitsland. Het wijnhuis staat bekend om zijn 'Franse stijl' van wijnen van hoge kwaliteit, met name van de traditionele druivensoorten uit de regio, zoals Elbling Pinot Gris en nu ook Chardonnay en Pinot Noir. Een van de onderscheidende kenmerken van de wijngaarden van het wijnhuis is de dolomietbodem (kalkbodem), die een belangrijke rol speelt bij het vormen van de unieke kenmerken van de wijnen die er worden geproduceerd.
Jonas Dostert in de wijngaard bij Nittel, zomer 2021.
Elbling is een druivensoort die oorspronkelijk uit het Moezelgebied komt en al eeuwenlang wordt verbouwd. Hij staat bekend om zijn frisse witte wijnen met levendige zuren en citrustonen. Bij Jonas Dostert wordt de Elbling zorgvuldig verzorgd in de wijngaarden en profiteert hij van de mineraalrijke dolomietbodem, die de wijnen een uitgesproken mineralige / stenige / verfijnde smaak geeft. Hoewel de Chardonnay niet oorspronkelijk uit het Moezelgebied komt, heeft hij toch een plaats gevonden bij Jonas Dostert vanwege zijn aanpassingsvermogen aan het terroir en de expertise van de wijnmaker om elegante expressies van dit internationale druivenras te maken. Het koele klimaat en de unieke bodemsamenstelling dragen bij aan chardonnaywijnen met fijne zuren, in evenwicht gehouden door rijpe fruitsmaken en een subtiele eikenhouten 'touch'.
Pinot gris, ook bekend als Grauburgunder, gedijt goed in het koelere klimaat en de rotsachtige bodem van de Moezel. De druif produceert normaliter wijnen met een rijke textuur, bloemige aroma's en smaken van rijp boomgaardfruit. Bij Jonas Dostert wordt pinot gris zorgvuldig gevinifieerd om zijn delicate nuances te behouden en het unieke terroir van de regio uit te drukken. Pinot Noir, in Duitsland bekend als Spätburgunder, heeft in de Moezelstreek erkenning gekregen voor zijn kwaliteit en elegantie.Het koele klimaat en de kalkrijke bodem van Nittel bieden ideale omstandigheden voor de teelt van deze druivensoort.Jonas Dostert toont de finesse van pinot noir in zijn wijnen, die complexe aroma's, zijdezachte tannines en levendige aroma's van rood fruit vertonen.
De dolomietbodem, die veel voorkomt in de wijngaarden van Nittel, draagt bij aan het karakter van de wijnen van Jonas Dostert. Dolomiet is een sedimentair gesteente dat bestaat uit calciummagnesiumcarbonaat, dat een uitgesproken minerale kwaliteit geeft aan de wijnen. Deze mineraliteit voegt diepte en complexiteit toe aan het smaakprofiel, wat de algehele drinkervaring verbetert.
Naast de toewijding aan de traditionele wijnbouw maakt Jonas Dostert deel uit van de nieuwe golf jonge wijnmakers in de Moezelstreek. Deze wijnmakers blazen de wijnindustrie nieuw leven in met innovatieve technieken, duurzame praktijken en een streven naar kwaliteit. Ze zijn gepassioneerd over het behoud van het unieke terroir van de Moezel en onderzoeken tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden in het wijnmaken.
Naar het jaaroverzicht 2022 door Jonas Dostert.
Mosel Fine Wines. Issue 71. “The Independent Review of Mosel Riesling … and Beyond!” By Jean Fisch and David Rayer
Jonas Dostert sees many challenges in the 2022 vintage: “The year 2022 began with the most unfavorable conditions imaginable in the form of the lack of winter and spring rain. In July, the water deficit amounted to a considerable 100 liters. It was significantly too dry with only 3.5 liters of rain.
The long-awaited rain only followed in mid-August. I had strong doubts that the vines would even survive this massive drought. Ultimately, only the 3-4-year-old plants looked extremely critical and had to be irrigated on an emergency basis. Knowing that the grapes were physiologically
undersupplied, I assumed that fermentation conditions would be problematic. As a result, the vintage is somewhat more characterized by contact with the grape skins, a clear contrast to the direct-pressed 2021 vintage. The Elbling and the Karambolage are a bit funkier than before. At the
same time, all the wines are characterized by greater clarity and a bit more focus than the previous vintages. This is mainly because they were given a bit more time to stabilize and clarify in the cellar after racking and were only then bottled. There were sometimes significant differences
between the barrels, and I had to carry out a few blending experiments and ultimately, they all found their place. In the end, when I first tried the bottled 2022s, I’ve to admit that I’m very, very satisfied with the development and the results make me extremely confident about a viticultural future
with a wide variety of challenges. In particular, the 2021-2022-2023 vintages were so contrasting in their adversities. 2022 is my most difficult vintage so far, but I’ve finally found my peace with the wines.” The Estate slightly modified its range of wines with the 2022 vintage. The “Pure Limestone” is now called “Pure Dolomite,” in reference to the dolomite rock found in the vineyards, which have a higher magnesium content than other limestones. There is also only one bottling of Elbling.
All wines were fermented with natural yeasts in used Burgundian oak barrels. There are also two new releases of Crémant, from Elbling and Chardonnay and from the 2018 vintage. Jonas Dostert succeeded in producing superb wines for the 2022 vintage. Despite all the climatic difficulties and sometimes the suffering of the Estate's young vines, the wines do not bear the mark of the heat. On the contrary, thanks also to extended aging, thee offer a great sense of balance, freshness, and finesse. Admirers of the Estate’s work will find much to love here in 2022!