Immich-Batterieberg
ADEMBENEMEND
De Moezelvallei is niet alleen verbluffend mooi, maar ook een van de oudste wijn producerende regio's van Europa - en zonder twijfel het Duitse wijnbouwgebied dat internationaal het meest bekend is. Iedereen die de ongelooflijk steile hellingen en steenachtige bodems heeft gezien, kan dit begrijpen. De natuurlijke fysieke kenmerken van de Moezel zijn uniek. De beste Rieslings uit de Moezel zijn te vinden op de wijnkaart van elk toprestaurant ter wereld: door de finesse, de zijde-achtige balans en de haast oneindige afdronk. Door de lengte van de smaak behoren ze tot de best denkbare begeleiders bij een diner, maar - en dat moet elke wijnliefhebber in gedachten houden - wijnen uit de Moezel hebben tijd nodig om perfectie te bereiken. Als ze de tijd krijgen in de fles dan ontwikkelen de beste exemplaren legendarisch.
HISTORISCH
Als een wijndomein al meer dan duizend jaar in bedrijf is mag je wel spreken van traditie! Het oudste deel van het gebouw van Immich-Batterieberg werd vermeld in een document dat dateert uit het jaar 908…… Daarbij worden de gewelven van de wijnkelder ondersteund door een originele Romeinse basaltzuil. Er is niet veel meer bewijs nodig om de historische betekenis vast te stellen van dit befaamde wijnbedrijf in Enkirch, dat later vijfhonderd jaar lang in het bezit was van de familie Immich. Kennis over Riesling en de beste exposities aan de Moezel werden van generatie op generatie overgedragen. In de jaren 1840 ontwikkelde Carl-August Immich de wijngaard waaraan het landgoed zijn naam dankt. De Batterieberg werd een wijngaard door het met explosieven rotsen op te blazen. In de officiële Pruisische wijngaardclassificatie van 1868 werden de extreem steile wijngaarden van het landgoed geregistreerd in de hoogste categorie. Na een matige periode in de 20e eeuw kochten de wijnliefhebbers Volker Auerbach, Roland Probst én wijnmaker Gernot Kollmann het wijngoed. Ze hebben voortdurend het doel nagestreefd om de buitengewone intrinsieke waarde van Moezelwijnen te herstellen - ondanks alle vooroordelen en gangbare tendensen. Onder leiding van de gepassioneerde wijnmaker Gernot Kollman produceert immich-Batterieberg nu compromisloze en verfijnde wijnen, die tot de absolute wereldtop behoren in hun soort.
DUIZELINGWEKKEND
Steiler kan het bijna niet worden (jawel – de nabijgelegen Calmont schijnt nog steiler). De wijngaarden van Immich-Batterieberg zijn zo steil van dat het zonlicht bijna loodrecht op de wijnstokken valt. Daarbij moeten de wortels diep in de steenachtige leisteenbodems ploeteren om de wijnstok stevig te verankeren. De opbrengsten zijn extreem laag, en daardoor de aroma’s bijzonder geconcentreerd. Om deze reden zijn wijnen van de steilste plaatsen altijd onmiskenbaar gevormd door hun oorsprong (terroir). De wijngaarden moeten met de hand worden bewerkt, machines zijn onbruikbaar. Immich-Batterieberg bezit momenteel vijf wijngaarden op extreem steile hellingen: Batterieberg, Steffensberg, Zeppwingert, Ellergrub en Zollturm. Gernot Kollmann heeft zichzelf ten doel gesteld bijzonder steile, oude en arbeidsintensieve wijngaarden te herstellen en te rehabiliteren. Het aantal steile percelen zal met de jaren groeien waardoor de culturele waarde van de Moezel als wijngebied behouden blijft.
STERKTE KARAKTERS
Alle wijnen van het landgoed zijn afkomstig van de steilste wijngaarden, die vanaf 1868 in de hoogste kwaliteitscategorie werden gerangschikt. Druiven voor de wijngaard-wijnen Batterieberg, Ellergrub, Zeppwingert, Steffensberg en Zollturm worden geoogst en per perceel gevinifieerd. De wijnstokken zijn meer dan vijfenzestig jaar oud en groeien allemaal op hun eigen onderstammen, de opbrengsten zijn gemiddeld slechts 25 hectoliter per hectare! Voor de wijnen Escheburg en C.A.I. worden druiven geoogst van wijnstokken die jonger zijn.
Meer info (Duits): https://www.batterieberg.com/weingut/