Julien Renard
Release van de 2022 op zondag 3 en maandag 4 maart 2024 in Bar Centraal.
Als het om Riesling gaat, speelt julien Jean Renard Champions League. Hij is nogal een karakter: innemend, recht door zee, rebels - een buitenbeentje die er alles aan gelegen is om de best mogelijke wijn uit zijn druiven te persen. Opgegroeid in Noord-Duitsland als zoon van een Frans-Duits echtpaar, verhuisde hij naar Winningen, vlakbij Koblenz in de Terrassenmosel, om wijnmaker te worden. Nu runt hij een kleine wijnmakerij, waar hij zijn 1,5 hectare wijnstokken (2024) zo biologisch mogelijk bewerkt en de interventie in de kelder tot een minimum reduceert. Wat zijn wijnhuis mist in omvang, compenseert hij in topkwaliteit ;-). Hoewel hij geen fan is van de term, zijn zijn 'natuurlijke wijnen' van het allerhoogste niveau.
Bel of WhatsApp voor beschikbaarheid! Niet alle orders kunnen gehonoreerd worden, helaas. We vragen begrip voor deze situatie, er is gewoon héél weinig beschikbaar.
Julien Renard: 'Wij zijn een wijnmakerij in Winningen aan de Terrassenmosel met een wijngaard van 1,5 ha. 80% Riesling en 20% Müller-Thurgau. Al onze wijngaarden zijn erg steil en de meeste hebben terrassen, dus we bewerken alles met de hand. Geen tractoren, geen paarden. We gebruiken geen herbiciden, de grond wordt met de handen bewerkt. De meeste wijngaarden worden biologisch behandeld als het gaat om bescherming - zwavel, koper, tee. Ons doel is om in de toekomst alle behandelmethoden zelf te doen, op biologische wijze.
Alle druiven worden geperst in een kleine hydro-pers of een korfpers. Hele druiventrossen of gekneusd, het hangt ervan af... zelden werken we met schilcontact. Voor de Müller werken we niet met sedimentatie voor de gisting, zoals voor de meeste Riesling. Spontane gisting, geen battonage. 2018 hadden we een deel in roestvrij staal en ook in gebruikte vaten, vanaf 2019 zal het 95% in vaten zijn. We filteren onze wijnen niet, zwavelen indien nodig voor alléén voor het bottelen. Bijv. 2018 Riesling is zonder zwavel. Minimale rijping 10-12 maanden voor het instapniveau, de betere cuvées rijpen minimaal 17 maanden.'