Schödl
Wein, wein, weine nicht my darling.
Ontdekt door Boris en David op RAW Wine Berlijn 2023. Hele precieze wijnen met balans, verfijning, energie en fruit! Knappe flessen Grand Cru Grüner Veltliner, een sappige 'einstieg-blend' SAFARI en een magnifieke Pet Naturel.
De familie Schödl startte hun boerenbedrijf in Niederösterreich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en gebruikte het toen als een gemengd landbouw- en wijnbedrijf. Pas in de jaren 1980 maakte Hubert Schödl van de boerderij een wijngoed. Vanaf 2012 namen de broers en zus Schödl de wijnproductie over van hun vader waarbij ze de nadruk legden op biologische technieken en duurzame wijnproductie.
Het is duidelijk dat de broers en zussen Schödl een passie hebben voor hun eigen 'naturnahe' manier van produceren. Ze streven ernaar om traditie te combineren met nieuwe technologie die duurzamer is. Om zoveel mogelijk ervaring en kennis op te doen, hebben ze best wat reizen gemaakt naar andere wijngebieden buiten Oostenrijk - altijd naar wijnhuizen die zich volledig hebben toegelegd op chemievrije landbouw. Biodiversiteit is altijd belangrijk in hun wijngaarden, waar veel kruiden en grassen groeien zodat insecten kunnen gedijen. Aalleen natuurlijke compost wordt gebruikt om te bemesten. Ze hebben zelfs schapen rondlopen om daarbij te helpen.
Aardig weetje: Mathias Schödl heeft een wetenschappelijke graad behaald door te schrijven over de invloed van plantensoorten op het welzijn van de wijngaard als ze in de rijen tussen de wijnstokken groeien. Soms hebben we het idee dat we dit ook proeven in de wijnen....
De Schödls over het wijnmaken: 'Er valt niet veel te zeggen, omdat we elke onnodige ingreep in het wijnmaakproces proberen te vermijden. We geloven in de echte smaak van onze handgeplukte druiven. Naar onze mening geeft minder interventie in natuurlijke processen ruimte aan karaktervolle individuele wijnen die niet zijn bewerkt naar "één" smaak'.